Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Gunstig om auto naar privé te halen als deze afgeschreven is?

Geplaatst op: 21-01-2020, 11:39:08

Vraag
Mijn auto, die op de zaak staat, is eind van dit jaar volledig afgeschreven. Het zou daarom gunstiger zijn de auto naar privé te halen. Gelden hier regels voor?

Antwoord
Veel ondernemers zetten een nieuwe auto op de zaak. De kosten (inclusief afschrijving) zijn dan volledig aftrekbaar. Vervolgens moet u uiteraard wel rekening houden met de bekende bijtelling voor het privégebruik. De bijtelling is gekoppeld aan de catalogusprijs in het jaar van aanschaf. Naarmate de auto ouder wordt, wordt de bijtelling daarom fiscaal minder interessant. U zou dan de auto wellicht liever in privé rijden en de zakelijke kilometers declareren. Dit mag echter niet zomaar. Voor ondernemers in de IB gelden namelijk de regels van vermogensetikettering.

Wijziging alleen mogelijk bij bijzondere omstandigheid

Dit betekent dat u ten aanzien van bedrijfsmiddelen die u zowel zakelijk als privé gebruikt bij de aanschaf een keuze maakt voor zakelijk of privévermogen. Om een auto als zakelijk te kunnen etiketteren moet deze voor minimaal 10% zakelijk worden gereden. Een latere wijziging is alleen mogelijk bij een bijzondere omstandigheid. Met andere woorden: eens gekozen blijft gekozen! Een voorbeeld van een bijzondere omstandigheid is dat de wetgeving zodanig verandert dat u, had u dit van tevoren geweten, de auto niet op de zaak had gezet. U moet dit desgevraagd aannemelijk kunnen maken. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan een wijziging van de bijtellingstarieven. Let u daarbij wel op dat het opnieuw bepalen van het bijtellingstarief na vijf jaar geen wetswijziging is. Deze tariefswijziging ligt namelijk al vast in de wet. Gaat u de auto minder dan 10% zakelijk gebruiken, dan is dat ook een reden om de auto naar privé te halen. Ook als u een andere auto koopt, kunt u er weer voor kiezen deze in privé te rijden en niet op de zaak te zetten. Voor een dga is het vorenstaande overigens niet van toepassing. Wil een dga de auto van zijn bv overnemen in privé, dan kan dit wel. Een dga is fiscaal namelijk gewoon werknemer van zijn bv en kan daarom de auto voor een zakelijke prijs van zijn bv overnemen.

Meer info
Bel (043-3690375) ons gerust of stuur een e-mail (info@intermedisaa.nl). Wij helpen u graag verder.

Bron: vraag & antwoord van 22 juli 2019 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina